Samenwerken in team, tegen een nieuwe achtergrond

19 april 2021

De voorbije maanden hebben we soorten van achtergronden zien passeren tijdens videocalls. Het begon met levensechte huiselijke taferelen, dan waren het bloemen uit een of andere beeldenbank, stilaan zag je meer achtergronden met een corporate huisstijlsignatuur. Het is symbolisch voor de evolutie die we hebben doorgemaakt: eerst kreeg thuiswerk alle aandacht, stilaan schoof die aandacht terug naar het bedrijf, naar het besef dat we allemaal deel zijn van een organisatie, van een team. Die organisatie, dat team heeft een ongeziene flexibiliteit getoond. Nu is het zaak om daarvan te behouden wat wenselijk is en nieuwe afspraken te maken over wat ons als team bij elkaar houdt.

De wittebroodsweken van het thuiswerk

Het was wat het voorbije jaar! Tot maart zat ‘lockdown’ niet in ons dagelijks vocabularium, ondertussen hebben we calls, staan we op mute, passen we onze achtergrond aan ... allemaal alsof het niets is. Maar het was niet niets. Met de eerste lockdown verschoof bij iedereen de focus eerst naar de technieken: hoe kregen we het technisch voor elkaar dat het werk kon doorgaan. Gelukkig hadden we de technologie, we moesten ze ons alleen eigen maken. Al snel regelden we vanuit onze bubbel afspraken met klanten en meetings met collega’s, geen probleem. We zagen ook specifieke voordelen aan thuiswerk: de hond uitlaten kwam i.p.v. de rit naar het werk, geen/minder stress over de outfit (’s ochtends kan het nog fris zijn, maar ...), een wasje indoen tussendoor ... En voor wie thuiswerk geen optie was, was er het voordeel van nauwelijks nog files onderweg. Leve het thuiswerk!

En nu?

Na de wittebroodsweken begonnen er ongemakken de kop op te steken: rugpijn – “die stoel is niet bedoeld om hele dagen op te zitten”; concentratieproblemen – “wat wil je, met twee kinderen thuis”; vergaderitis – “je klikt van meeting naar meeting”. Nog enkele weken verder begon wie naar zijn mensen luisterde heimwee te horen: “het is toch niet hetzelfde als collega’s in het echt zien”, “je zit altijd thuis”,” iedereen heeft een klankbord nodig”, “de ontmoetingen zijn niet meer spontaan” ... Vandaag, een jaar verder, buigen ondernemingen zich over de vraag: en nu?

Nog altijd plannen en coachen, maar anders

Microsoft Teams heet natuurlijk niet toevallig Teams. Wat de omstandigheden ook zijn, een organisatie is teamwork. Samenwerken gaat over mensen. Maar plots zitten die mensen wel ver(der) uit elkaar. Toch is dat, de fysieke afstand, niet de echte uitdaging – afstand is er altijd geweest: bedrijven hebben soms verschillende vestigingen, salesmensen gaan de baan op, gebouwen hebben verdiepingen ...  Met het opheffen van de routine om naar en van het werk te pendelen, zijn ook andere routines gesneuveld. Werktijden, bijvoorbeeld. Een van de voordelen van thuiswerk is immers dat je de kinderen van school kunt halen, samen kunt eten, hen kunt begeleiden bij hun huiswerk, om daarna nog wat e-mails van het werk te verwerken. Of hiërarchie: door thuiswerk is iedereen in zijn job autonomer geworden. Ook in dat nieuwe normaal zullen bedrijven moeten plannen en coachen, maar ‘business as usual’ is het niet. De recente evolutie mag dan in gang zijn gezet door iets van buitenaf, hoe we willen dat samenwerken er verder zal uitzien, dat zullen we welbewust in handen moeten nemen.

Deel dit artikel

Schrijf u vandaag in op onze blog en ontvang 1x per maand onze laatste blogposts in uw mailbox !