Zo verhoogt strategische hrm continuïteit, efficiëntie en groei

26 april 2021
’t Is goed in ‘t eigen hart te kijken – het is de eerste regel van een gedicht van Alice Nahon van het eind van de vorige eeuw en toch past die regel onze tijd wonderwel. Ingrijpende gebeurtenissen zetten aan tot nadenken. Waar zijn we mee bezig? Waar willen we naartoe? En hoe gaan we daar geraken? U bent zeker geen uitzondering als u de strategie van uw onderneming in een nieuw corona-licht hebt gezien.

En dat is “maar” de toplaag. Onder uw corporate strategie schuilt een veelheid aan deelstrategieën, met helemaal onderaan, op het individuele niveau, het carrièrepad van elk van uw medewerkers. U mag ervan uitgaan dat ook uw mensen de voorbije maanden in ’t eigen hart hebben gekeken.

 

Elke strategie is work in progress

Als het goed is kruisen de strategieën die in een onderneming omgaan elkaar niet; beter nog, op zijn best versterken ze elkaar. Het is precies dat laatste waar strategische hrm op mikt, op een perfecte stroomlijning van de individuele carrièreplannen van uw medewerker en uw corporate strategie. Dat is heel duidelijk bij de rekrutering, dan wordt er expliciet ingezet op de perfecte match tussen de individuele en de corporate ambitie. Het is mooi als dat lukt, maar succes gegarandeerd voor de rest van de samenwerking is het niet. De markt, klanten, ondernemingen, medewerkers ... het is allemaal work in progress, en dus moet er aan strategieën continu worden gewerkt.

 

Strategische hrm mikt op groei, corporate én individueel

Elk van uw medewerkers kan dingen (of niet), wil dingen (of niet) en wil dingen kunnen (of niet). Omdat niemand ergens geraakt als hij/zij niet weet waarnaartoe, verdient elk van uw mensen voor de eigen carrière een goed plan. Een 360° strategische hrm helpt daarbij. Het legt het verband tussen wat uw medewerkers (willen) doen, de waarde die zij creëren en uw bedrijfsstrategie. Het helpt u te voldoen aan uw toekomstige behoeften aan vaardigheden/competenties om uw bedrijfsdoelstellingen te ondersteunen; het versterkt hun individueel talent. Door dat individuele talent te stimuleren en de verschillende talenten op elkaar af te stemmen, verhoogt strategische hrm de efficiëntie, continuïteit en groei van uw onderneming én van uw mensen. Met strategisch hr komt uw ambitie dichterbij en de persoonlijke ambitie van uw mensen ook.
 

Strategische hrm begint met luisteren

Succesvolle strategische hrm eindigt in een win-win. Maar waar begint het? Elk moment waarop u polst naar wat uw mensen willen, kunnen en willen kunnen is een moment van strategische hrm. En aangezien we langzaam uit een tijd komen waarin door heel veel mensen heel veel is nagedacht, is NU een goed moment om actief te luisteren. Dat u uw mensen de laatste tijd wellicht minder hebt gezien, maakt de nood aan een actief luistermoment alleen maar groter. Dus, bel hen, vraag hoe het ermee gaat, ze zullen blij zijn van u te horen.
Deel dit artikel

Schrijf u vandaag in op onze blog en ontvang 1x per maand onze laatste blogposts in uw mailbox !