rekruteren, motiveren, evalueren, communiceren enz., thuiswerk of niet." />

HRM blijft HRM, ook als mensen thuiswerken

07 december 2020

HRM heeft huiswerk

‘Een huis van vertrouwen’ worden genoemd, is een compliment voor een onderneming. Een ‘huis’ zijn wijst op een sterke band tussen collega’s, met klanten, leveranciers ... Maar ineens hebben we meerdere huizen, als we van thuis gaan werken. Hoe blijf je dan één front? Hoe kun je, via HRM, de mentale afstand klein houden waar de fysieke afstand vergroot?


Een verwittigd HRM is veel waard

Het goede nieuws is: fysieke afstand hoeft eigenlijk geen probleem te zijn. Kijk maar naar je klanten, die komen ook niet (altijd) bij je over de vloer en toch kun je een goede band onderhouden. Wat met klanten lukt, moet met eigen mensen zeker lukken. Waar het vooral op aankomt, menen wij, is dat we ons bewust zijn van de nieuwe realiteit en dat we openstaan voor die verandering. ‘HRM as usual’ zal het hem niet doen, maar de essentie van HRM blijft wel. De uitdaging zal zijn: de fysieke afstand overbruggen met alle middelen die er zijn. En die zijn er.


Virtueel aperitieven, een goed teken

Wellicht waren het bij u ook eerst de jongere collega’s die tijdens de lockdown met ‘Whatsapero’s’ zijn begonnen? Velen zijn gevolgd. Dat de informele contacten tussen collega’s zo snel een nieuw kanaal hebben gevonden, is een goed teken. En dat het de jongere generatie is die de weg wijst, is ook mooi. Thuiswerk heeft onmiskenbaar een nieuwe dynamiek op gang gebracht en die positieve vibe wil ook HRM niet missen.


‘Meneer de directeur’ is niet meer

De tijd van ‘meneer de directeur’ met zijn grote auto, zijn kostuum en zijn grote bureau van waaruit hij zijn mensen in de gaten kon houden, is voorbij – tot spijt van wie het benijdt. Die HRM-stijl hebben we over de jaren grondig zien veranderen, aan de nieuwe realiteit van fysieke afstand geraken we ook wel weer aangepast. Voor onze collega’s van morgen is het straks zelfs allemaal de gewoonste zaak van de wereld. Wie het pre-telewerktijdperk heeft meegemaakt, moet nu wel even bewust de overslag maken. Maar zoals gezegd, ook dat zal wel weer lukken.
 

Tags

gelukkige, HRM, medewerkers, thuiswerk
Deel dit artikel

Schrijf u vandaag in op onze blog en ontvang 1x per maand onze laatste blogposts in uw mailbox !