Hybride of niet, samenwerken is een werkwoord

14 februari 2022
Hoe gaan we samenwerken in tijden van hybride werken? Hoe bereik je betrokkenheid als iedereen op een andere plek werkt? Hoe hou je de teamspirit hoog als medewerkers elkaar alleen nog via Teams zien? Het zijn actuele vragen. En ze lijken te suggereren dat een goede samenwerking vanzelfsprekend was toen we wél nog systematisch naar het kantoor of de fabriek trokken. Dat was het niet, en dat is het niet. Aan samenwerken moet je werken. Over naar de leidinggevenden ...
 

Samenwerken was nooit evident

Je familie kies je niet, en ook op het werk moet je het doen met de mensen die er zijn. Telewerken is voor sommigen daarom een zegen, vanwege de afstand. Want doen alsof vlot samenwerken vanzelfsprekend is als mensen samen op één werkplek zitten, is niet de hele waarheid. Ook zonder fysieke afstand is een goede samenwerking iets om voortdurend aan te werken én een van de belangrijkste uitdagingen voor leidinggevenden.


Zonder duidelijk doel geraakt een team nergens

Niet de locatie is cruciaal voor een goede samenwerking, wel het feit of er een gemeenschappelijk doel is. Zonder duidelijk doel is het altijd moeilijk om ergens te geraken. En is het voor teammembers wel zo duidelijk wat zij verondersteld zijn te bereiken en tegen wanneer? ‘Waar willen we met dit bedrijf staan over vijf jaar?’, is nog iets heel anders dan: ‘Welke bestellingen moeten buiten voor het einde van de week?’ Het is en blijft een van de belangrijkere taken van de leidinggevende om altijd en overal de ambassadeur van de bedrijfsdoelen te zijn. Telewerken mag medewerkers dan meer autonomie en meer ruimte geven om taken zelf in te vullen; waarom ze doen wat ze doen, dat moet nog altijd duidelijk zijn.


Algemeen belang boven eigenbelang, het is aanpassen ...

Onze maatschappij is in alles meer op het eigenbelang dan op het algemeen belang gericht. De redenering is dat, als iedereen de beste versie van zichzelf wordt, we daar wel allemaal beter van zullen worden. Het algemeen belang als resultaat, dus, eerder dan als doel. Maar niet elk individueel doel dient automatisch het algemeen belang. Doelen kunnen zelfs haaks op elkaar staan. Het vraagt bij velen een mentaliteitswijziging om in een onderneming en voor een team het algemeen belang boven het eigenbelang te stellen. Want goed samenwerken betekent ook andermans talent toejuichen, anderen succes gunnen, de eigen beperkingen durven bekennen, fouten durven toegeven ... Dat doen we niet zomaar. Dat vraagt heel veel vertrouwen en daar zijn we meestal niet erg goed in. Want vertrouwen betekent loslaten en we hebben juist geleerd om de dingen vooral zelf vast te pakken. De tweede grote uitdaging voor leidinggevenden is dus: oprecht vertrouwen creëren binnen het team.  

Een goede samenwerking stelt de leidinggevende dus voor een dubbele uitdaging: ervoor zorgen dat de teamleden enerzijds weten waarom ze doen wat ze doen, en anderzijds dat ze dat kunnen doen in onderling vertrouwen. De hybride werkvorm heeft dat niet veranderd.
 

Tags

algemeen, bedrijfsdoelen, belang, geven, hybride, kantoor, leiding, naar, samenwerken, terug, vertrouwen, werken
Deel dit artikel

Schrijf u vandaag in op onze blog en ontvang 1x per maand onze laatste blogposts in uw mailbox !