Jobcoaching: omdat hopen op een goede samenwerking niet volstaat

11 juni 2021

Jobcoaching: omdat hopen op een goede samenwerking niet volstaat

Iedereen botst in zijn of haar loopbaan op obstakels en kruispunten, ook high potentials. Een afdeling houdt op te bestaan of een project loopt ten einde, er is geen vacature voor wat nochtans een logische promotie lijkt, het takenpakket boeit niet langer, de persoonlijke situatie is gewijzigd ... Is iemand nog wel de juiste persoon op de juiste plaats? Dat kan dan een legitieme vraag zijn, maar geen reden om het talent an sich in vraag te stellen. Op elke loopbaan liggen onvermijdelijk hindernissen, en er is een manieren om daarop voorbereid te zijn, namelijk: jobcoaching.
 

Jobcoaching: het logische vervolg na een geslaagde aanwerving

Elke medewerker is een waardevol talent, anders was hij of zij nooit aan boord gekomen. Bedrijven en de mensen die er werken, hebben inspanningen gedaan om elkaar te vinden. Er was een klik, beide partijen zagen potentieel in elkaar. Professionele samenwerkingen beginnen dus door de band weldoordacht en met goede redenen. Dan doe je daarna toch meer dan op het beste hopen?
 

Liever minder instructies en meer steun

Medewerkers vragen (en krijgen) almaar vaker het eigenaarschap over hun loopbaan. Maar mensen verantwoordelijkheid gunnen is niet hetzelfde als hen aan hun lot overlaten. Samen met meer vertrouwen zouden mensen ook meer begeleiding moeten krijgen. Minder instructies zouden moeten samengaan met meer steun. Mensen die gesteund aan het stuur van hun loopbaan zitten, zijn goed op weg de bestemming te halen. En daar wordt ook de onderneming beter van.
 

Jobcoaching versus wegwerp-hr

Zonder coaching op langere termijn is het eigenlijk zonde van de investeringen die bedrijven en mensen bij het begin van hun samenwerking doen. ‘Ander en beter’ als het even wat minder gaat? Zo werkt het niet. Ondernemen is geen vlak parcours en een loopbaan al evenmin. De hobbels komen. Maar het is niet omdat dat gebeurt – omdat mensen, tijden en taken veranderen – dat potentieel en talent er niet meer zouden zijn. Jobcoaching kan een veilige gids zijn die wat erin zit er ook maximaal uithaalt.
Deel dit artikel

Schrijf u vandaag in op onze blog en ontvang 1x per maand onze laatste blogposts in uw mailbox !