Executive search: (hoe) beïnvloedt covid het profiel van C-levels?

31 maart 2021

Executive search: (hoe) beïnvloedt covid het profiel van C-levels?

Chief Executive Officer, Chief Financial Officer, Chief Operational Officer ... de Chief-levels of C-levels in ondernemingen hebben werk te doen. Aan evoluties die al een tijd aan de gang waren, heeft de pandemie een flinke push gegeven. Een push vooruit voor de ene sector, een stomp in de maag voor de andere. Beide hebben voor 2021 en volgende jaren structureel en strategisch werk op de plank. Daarvoor wil je op C-level zeker de juiste mensen hebben zitten.

Andere tijd/realiteit, ander C-level?

C-levels zijn voor bedrijven wat trainers zijn van sportclubs: er moet een fit zijn met de spelers, doelen en strategie. Ingrijpende gebeurtenissen en beslissingen kunnen die fit een nieuw elan geven. Elke periode heeft zo zijn uitdagingen en vraagt de juiste leider om die te tackelen. Als een bijzondere crisis voorbij is, kan het zijn dat de Chief van de periode ervoor niet automatisch de meest geschikte Chief is voor de periode erna. Er zijn bijvoorbeeld crisis-C-profielen en er zijn er andere. Soms, als een bedrijf door zwaar weer is gegaan en de CEO en zijn team hebben het tij gekeerd, kan hun taak erop zitten, dan kan het tijd zijn voor ander C-profielen – niet zelden maken CEO’s voor zichzelf wel uit dat de tijd van gaan gekomen is.

Vertrouwen geven, rapportering krijgen

Zorgt covid ervoor dat we ineens allemaal andere C-levels nodig hebben? Ja en neen. De C-levels hoeven geen andere mensen te zijn, maar ze zullen wel op een andere manier leiding moeten geven. Want als covid iets een push heeft gegeven, en dat zowel in de sectoren die van de pandemie geprofiteerd hebben als in de sectoren van het verliezende kamp, dan is het de autonomie van medewerkers. Er was meer thuiswerk voor velen en er waren voortdurend uitdagingen voor allen. Iedereen heeft oplossingen moeten zoeken, iedereen heeft ontdekt wat het betekent om flexibel te zijn. In de stijl van leidinggeven zal daarmee rekening moeten worden gehouden. C-levels die menen te kunnen doorgaan op basis van ‘alles meten, alles weten’ vergissen zich. Met vertrouwen tussen levels zullen we meer bereiken.

De houdbaarheidsdatum van C-levels, de uitdagingen van een internationale search

Het engagement van C-levels heeft meestal een middellange termijn, een strategie moet immers de tijd krijgen om zich te manifesteren. Maar het is van belang voor bedrijven om het vizier open te houden, en voor C-levels om zichzelf te durven in vraag stellen. Want een eventuele wissel op C-levelniveau gebeurt niet zomaar en niet van de ene op de andere dag. C-levels vul je in voor de komende jaren en je haalt ze niet per se onder de kerktoren. Executive search laat zich best niet tegenhouden door landsgrenzen, een internationaal netwerk is interessant. Maar een internationale executive search vereenvoudigt de oefening niet. Je kan bijvoorbeeld niet blind zijn voor culturele verschillen. De specifieke bedrijfscultuur van een multinational mag dan intern doorwegen, mensen hebben daarbuiten altijd ook een persoonlijke culturele bagage. Essentieel aan een goed werkend C-level is dat mensen elkaar verstaan, letterlijk en figuurlijk. Wie internationaal searcht komt best beslagen op het ijs: het kan glad zijn!

Deel dit artikel

Schrijf u vandaag in op onze blog en ontvang 1x per maand onze laatste blogposts in uw mailbox !