Succesvol samenwerken: de ideale werkvorm zet mensen centraal

21 maart 2022
Werkbaar en wendbaar werk, de agile organisatie, de new way of working, flexdesks, satellietkantoren, hybride werken ... Die termen verwijzen allemaal naar hedendaagse veranderingen in onze manier van samenwerken. En toch blijft heel veel hetzelfde. Welke werkvorm u ook verkiest, uw mensen staan centraal. Lees hier welke invloed dat heeft op uw onderneming.


Werkgevers en werknemers blijven afhankelijk van elkaar

We maakten al heel wat revoluties door, maar één ding is zeker: bedrijven hebben altijd mensen nodig, en mensen een job. Het mag een geruststelling zijn. Door het spel van vraag en aanbod kan de ene keer de medewerker meer eisen stellen en de andere keer de onderneming, maar werken blijft sowieso een kwestie van samenwerken.

Hoe de kaarten ook gedeeld zijn, ondernemingen en de arbeidsmarkt zullen het met elkaar moeten doen. Wie investeert wat, en wat krijgen we daarvoor terug? Daarin zoeken we altijd een fair evenwicht. De invulling mag nog zo creatief zijn (met tijd- en/of plaatsonafhankelijk werken, cafetariaplannen, dubbel werkgeverschap ...), in essentie blijven ondernemingen en medewerkers afhankelijk van elkaar.


Samenwerken met machines en mensen

Wie vandaag zenuwachtig wordt van alle veranderingen, hoeft maar te kijken naar wat er hiervoor al is gebeurd. Ooit dachten we dat machines mensen zouden vervangen. Sommige taken gebeuren nu inderdaad machinaal, maar dat heeft er niet toe geleid dat ondernemingen geen mensen meer nodig hebben —wat toch de vrees was.

Er zijn altijd andere taken in de plaats gekomen waarvoor weer mensen nodig zijn. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het met de volgende (r)evolutie anders zal uitdraaien. Ook in deze technologische tijden kan het belang van mensen niet overschat worden. Ondernemen, doelen halen en werk verzetten blijft een gezamenlijke inspanning van werkgevers en werknemers.


We werken zoals we leven

Vandaag zorgt de hybride werkvorm voor nervositeit. Wie werkt waar wanneer? Hoe gaan we mensen nog kunnen aansturen bij thuiswerk? Tot waar reikt autonomie? Hoe blijft u betrokken?

De hybride manier van samenwerken roept veel vragen op, maar we lijken te vergeten dat mensen ook op het werk producten van hun tijd zijn. We leggen en onderhouden contacten via sociale media; we ontdekten de deeleconomie en hoeven sindsdien niet meer per se alles zelf te kopen; we zijn ons bewust van de eindigheid van grondstoffen. En zo kunnen we nog even doorgaan. Ondanks ingrijpende veranderingen gaat het leven verder en vinden we weer een modus vivendi. Als dat voor het dagelijkse leven lukt, waarom zou het dan voor de werkomgeving niet lukken?  
Deel dit artikel

Schrijf u vandaag in op onze blog en ontvang 1x per maand onze laatste blogposts in uw mailbox !