Talentmanagement zelf organiseren of uitbesteden?

25 maart 2022
Niemand kan ertegen zijn dat talent goed wordt (be)geleid. Maar wie neemt die taak op zich? Dat er vandaag meer jobs dan kandidaten zijn, maakt mensen kieskeuriger en talentmanagement complexer. Het moet allemaal individueler, flexibeler, duurzamer ... Bovendien kruipt er veel tijd in. En wie houdt zich ondertussen bezig met de business?” Het antwoord daarop is: elk zijn vak.


Talentmanagement is complex maar noodzakelijk

Bedrijfsleiders zitten soms met de handen in het haar over hr-kwesties en al zeker als het gaat over talentmanagement. Het klinkt veelbelovend om de talenten van uw medewerkers ten volle te benutten, maar het is een hele uitdaging om dat goed te organiseren.

In het ideale geval leidt u mensen zelf op en kunnen medewerkers zich continu bijscholen. U waakt over het welzijn en zorgt voor een correcte verloning, zodat u de juiste talenten aan boord houdt. Tegelijk moet u generatiekloven en cultuurverschillen zien te overbruggen. En dan hebben we het nog niet over werkplekken voorzien, thuiswerk ondersteunen, voldoende feedbackmomenten organiseren, in gesprek gaan met uw mensen … Dat is een hele boterham voor werkgevers, boven op de dagelijkse leiding over de business.


Hr krijgt het soms zelf niet meer gemanaged

Niet alleen in kleinere ondernemingen zonder hr-afdeling is er onrust. We merken ook nervositeit bij bedrijven met een eigen hr-team over wat ze allemaal voor elkaar moeten krijgen. Natuurlijk erkennen hr-medewerkers het nut en het belang van talentmanagement, maar het is veel werk, het gaat snel en ze hebben haast zelf niet de tijd om zich aan te passen. Want wat algemeen voor medewerkers geldt, geldt eveneens voor het hr-team. Ook zij moeten zich bijscholen, voor zichzelf thuiswerk organiseren, nadenken over wat hen motiveert, er staan als team, versterking zoeken ...


Hier met die steun!

Of het nu gaat over kleine of grote ondernemingen, met hr-outsourcing of een eigen afdeling, het resultaat is twee keer hetzelfde: nogal wat mogelijkheden om het beste uit mensen te halen, blijven onderbenut. Er is nochtans meer assistentie en zelfs financiële steun om op terug te vallen voor een modern talentmanagement dan ondernemingen denken. Alleen, de weg ernaartoe is blijkbaar ingewikkeld en/of lang, dus verandert er in heel wat bedrijven weinig of niets.


Elk zijn specialiteit

“Mogen we nog met onze business bezig zijn?” Die verzuchting van ondernemers gaat over hun corebusiness. Natuurlijk mag dat. Meer nog: het is zelfs waarmee ze bezig moéten zijn. Tegelijk zijn er aan ondernemen natuurlijk meer aspecten verbonden dan de kerntaak alleen. Daarom moet u als manager keuzes maken: wat houdt u in huis en wat besteedt u uit? Een goede leidraad is: hoe complexer een niet-kerntaak, hoe meer reden om die aan specialisten over te laten. Experts in talentmanagement tillen uw strategie in geen tijd naar een hoger niveau. Neem gerust contact met ons op voor meer info.

Tags

careerfit, carrièrecoaching, duurzaam, duurzame, rekruteren, talentmanagement
Deel dit artikel

Schrijf u vandaag in op onze blog en ontvang 1x per maand onze laatste blogposts in uw mailbox !