Als training en coaching nu eens nog impactvoller zouden zijn

13 mei 2022
Het is echt niet omdat CPM sinds kort deel uitmaakt van de ITZU-groep dat wij u in deze newsletter Focus Forum van ITZU Training voorstellen. Wel omdat wij danig enthousiast waren toen wij ermee kennismaakten. Met Focus Forum wist ITZU Training immers een gestructureerde dialoogvorm te ontwikkelen die gelijk welk training- of coachingtraject daarna veel impactvoller laat zijn. Dat komt omdat Focus Forum alle betrokkenen vanaf dag nul mee in het bad trekt. Het doet dat door hen te horen, te enthousiasmeren en te engageren. En ja, we zijn ook wel fan van Focus Forum vanwege de werkvormen: ze zijn echt plezant om te doen! Ook Focus Forum ontdekken? Gewoon verder lezen.

Focus Forum vooraf geeft uw training/coaching meer impact achteraf
Het Focus Forum van ITZU Training structureert het debat rond thema’s als leidinggeven, hybride werken, welzijn op het werk ... zodat er daarna met veel meer impact een training- of coachingsessie rond kan worden georganiseerd. De kracht van het Focus Forum zit hem in het onmiddellijke engagement van alle betrokkenen enerzijds en in de creatieve maar duidelijk gestructureerde vorm anderzijds. Dit zelfontwikkelde dialoogformat verkort de afstand tussen behoefte, dialoog en oplossing.

Liever zelf een diagnose dan een zelfdiagnose
Komt een vrouw bij de dokter: “Dokter, ik kom voor een pilletje tegen migraine.” Van een goede dokter verwacht je dat die vraagt: “Hebt u altijd last van migraine? En wanneer dan wel? En op een schaal van 1 tot 10, hoeveel last hebt u? ...  Wat we logisch vinden over de gezondheid van mensen, is ook logisch over de gezondheid van onze bedrijven. Zomaar training of coaching organiseren rond bijvoorbeeld leidinggeven, hybride werken, mentaal welzijn, de bedrijfscultuur na een fusie, of iets dat niet goed loopt, is als een pilletje tegen migraine vragen. Wat het Focus Forum doet is de zelfdiagnose opzijschuiven met het voorstel om eerst de symptomen te onderzoeken, om dan een gegronde diagnose te stellen.

Structuur, creativiteit en iedereen mee in het bad
Het Focus Forum is een gestructureerd dialoogformat van pakweg een dag. Die dag verloopt in duidelijke fasen, die in een vaste volgorde worden afgewerkt en waarvoor een heel register aan werkvormen wordt opengetrokken. Het is die combinatie van structuur, creativiteit en aandacht voor het proces (psychologische veiligheid, vertrouwen om te spreken, groepsdynamiek, luisteren naar de minderheid…) die ervoor zorgt dat het Focus Forum zowel de juiste aandachtspunten aanwijst, als een draagvlak creëert om die aandachtspunten bespreekbaar te maken en om ze, vervolgens, aan te pakken.
Karolien Vanstraelen, Training Advisor ITZU: “Daarvoor moet al wie betrokken is bij het thema wel meteen mee in het bad. Dat is dan ook een voorwaarde én meteen de sterkte van Focus Forum. We slagen erin om in een paar uur iedereen te horen, te enthousiasmeren en te engageren.”

Een draagvlak even breed als het deelnemersveld
Een Focus Forum-sessie is een debatsessie met een vast verloop. SAUCE bepaalt de volgorde – SAUCE staat voor: Sterktes - Ambities - Urgenties - Challenges/Consequenties - Engagement/Energie. Robrecht Hendrickx, R&D ITZU Training: “Door eerst te spreken over fierheid, goesting en sterktes, zet je de toon. Zo vermijden we dat de groep blijft hangen aan frustraties, want dan denkt men niet aan wat de zaken beter kan maken of wat men zelf kan doen. Wij gaan direct naar engagement: we vragen elke deelnemer niet alleen naar mogelijkheden en moeilijkheden in de schoot van de organisatie of bij de collega’s, maar ook bij zichzelf. Dat maakt dat mensen direct voelen dat ze er niet zomaar zitten. Zo bekomen we dat het draagvlak even groot is als het deelnemersveld en dat heb je nodig om training en coaching daarna succesvol te laten zijn.”

Leerrijk, plezant en op maat bovendien
Voor een sessie Focus Forum gaat ITZU Training uit van minstens een (halve) dag. Maar het wordt geen dag klassiek debatteren. Elke fase van het dialoogformat wordt op heel verschillende manieren uitgewerkt.
Eva Valgaeren, Trainer/Coach/Facilitator ITZU Training: “We brengen letterlijk een valies vol werkvormen mee. De deelnemers zullen niet stilzitten die dag, daar kunnen ze zeker van zijn. We zorgen voor beeld, beweging, interactie, spel ... Lego Serious Play zullen velen kennen, maar wij hebben bijvoorbeeld ook Speech Dollars en Broodjes Leiderschap in onze koffer zitten. We gaan dat hier niet uitleggen, maar we kunnen wel al zeggen dat het leerrijk én plezant wordt en dat elke deelnemer de kans heeft op zijn of haar manier aan het woord te komen. Helemaal op maat van de deelnemers dus.”

Wat Focus Forum niet is ...
Misschien moeten we als afsluiter nog even meegeven wat het Focus Forum NIET is. ITZU schakelt Focus Forum niet in om conflicten op te lossen, daar zijn andere manieren voor. Het organiseert ook geen Focus Forum om bedrijven vrijblijvend informatie te geven over bv. de groepsdynamiek.
Robrecht Hendrickx: “Het is duidelijk wel de bedoeling dat Focus Forum een vervolg krijgt in een opleiding- of coachingtraject. Je creëert met het Focus Forum, door de manier waarop het wordt aangepakt, bij de deelnemers natuurlijk een zekere verwachting. Het is geen optie om met het engagement dat de medewerkers tonen, achteraf niets te doen. Focus Forum is een startpunt. Van het traject dat volgt, ben je met het Focus Forum wel zeker dat het meer impact zal hebben dan had je Focus Forum vooraf niet gedaan.”
 
Nieuwsgierig naar wat Focus Forum voor jou kan doen? Neem contact op met Robrecht Hendrickx; robrecht.hendrickx@itzu.eu.  
 
Deel dit artikel

Schrijf u vandaag in op onze blog en ontvang 1x per maand onze laatste blogposts in uw mailbox !