We kunnen de zorg sterker maken

06 juni 2022
We kunnen de zorg sterker maken
Twee jaar geleden zijn we beginnen te klappen voor de zorg en net hadden we nog de Week van de Zorg. Dat applaus is stilgevallen en de week is voorbij, maar de zorg- en verpleegkundigen blijven doorgaan. Omdat zij geen tijd hebben om zich te buigen over de toekomst van de zorg, moeten anderen dat des te meer doen. Onze zorgsector sterk genoeg maken voor wat komen gaat, dat moet nu gebeuren.

Versterking voor de zorg gaat over meer dan extra handen
Als een hele maatschappij verandert, dan de zorg ook. Het is tijd om van die veranderingen de opportuniteiten te zien en vast te pakken, ook voor deze sector.
In alle sectoren hebben we het over de arbeidskrapte, loopbaanpaden, groeikansen, jobcoaching, retentie, de work-life balance, hybride werken, flexibel verlonen ... In de zorg hebben we het nog altijd vooral over handen, over dat we meer mensen nodig hebben. Tegelijk weten we dat van de mensen die in de zorg werken er meer dan gemiddeld uitvallen. Nochtans kun je wie aan een loopbaan in de zorg begint, moeilijk verdenken van een gebrek aan motivatie. Als die bijzonder gemotiveerde mensen uitvallen, moeten de alarmbellen afgaan. Nog maar eens proberen meer mensen naar de sector te sluizen? Hetzelfde doen en toch hopen dat alles anders wordt? Dat gaat niet lukken. De tijd is rijp om de medewerkers in de zorg te behandelen zoals we dat ook elders doen.

Opleiding in de zorg is een gegeven, maak ze ook soft
Opleiding en training is in de zorg de normaalste zaak. Zorg- en verpleegkundigen worden voortdurend bijkomend opgeleid over de nieuwe technieken en hulpmiddelen van een snel evoluerende medische wereld. Maar niet alleen de medische wereld evolueert snel. Zieken, ouderen, mensen met een beperking, onze jongste kinderen, hun naasten ... ook zij zijn geëvolueerd. Vandaag is de doelgroep van de zorg diverser, mondiger, individualistischer ... Het klinkt alleen maar logisch dat in deze sector, waar de mens meer dan in welke sector centraal staat, meer dan elders opleiding, in verbindend communiceren, leiderschap, mentaal welzijn ... wordt voorzien. Training in soft skills in de zorg is een no-brainer.

De tijd is rijp
De overheid is mee: de subsidies zijn er. De wetenschap is mee: de effecten van training zijn bewezen. De zorginstellingen zijn zich bewust dat het zo niet verder kan: hier en daar zien we samenwerkingsverbanden en fusies opduiken. En vooral, de meest gemotiveerde mensen zijn aan het uitvallen.
Zorg- en verpleegkundigen hebben het bijzondere talent om te focussen op anderen, laten wij focussen op hen.
Deel dit artikel

Schrijf u vandaag in op onze blog en ontvang 1x per maand onze laatste blogposts in uw mailbox !